Ser dona en una societat patriarcal

Instagram va censurar la següent fotografia, de Rupi Kaur:

Rupi-Kaur-Period-escenas-cotidianas_MDSIMA20150328_0034_36

 

La fotografia tan sols té un aspecte “censurable”: la sang del pantaló i del llençol. Una sang que revela la menstruació. Instagram va alegar que la imatge no s’adscriu a la seva guia d’estil.

Ella mateixa ha escrit: “I will not apologize for not feeding the ego and pride of misogynist society that will have my body in an underwear but not be okay with a small leak. […] in older civilizations this blood was considered holy. in some it still is. but a majority of people. societies. and communities shun this natural process. some are more comfortable with the pornification of women. the sexualization of women. they will not apologize for this. we menstruate and they see it as dirty.”

Acceptem-ho d’una vegada: ser dona no és fàcil en una societat patriarcal. Sí, tenim la regla. I què? Sí, taquem de sang. I què? Això és brut? Ens hem de disculpar o amagar davant d’un fet tant fisiològic com respirar? És obvi que la fotografia és una reivindicació de la femininitat. Què es pensava Instagram?

Aquesta actitud és tan vergonyosa com, per desgràcia, comú i generalitzada. Hi ha dones que s’avergonyeixen de la regla. He compartit pis amb dues noies que no feien servir la paperera comú del bany per tirar les compreses i tampax. On les tiraven? No ho vaig descobrir mai. Perquè es molestaven a utilitzar una altra paperera si al bany n’hi havia una? M’enteneu? són aquestes subtileses…

D’acord, la regla és incòmoda, però és beneficiosa. És una oportunitat per regenerar la sang, per eliminar toxines i també és necessària per donar continuïtat a l’espècie humana. És la fi d’un cicle i l’inici d’un altre. En canvi, es viu com un torment, com una molèstia, com un inconvenient i com un dolor. Les dones pensem que els homes tenen sort de no tenir-la i ens sentim desagraïdes. No acceptem el nostre cos tal i com és.

Quin sentit té sentir-se així? La societat patriarcal marca que el més convenient és ser home. És molt subtil, però és així. Els ovaris s’encarreguen també de la salut hormonal, com explica en aquest vídeo el metge especialista en medicina integral, Xevi Verdaguer:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/retrats/xevi-verdaguer-la-salut-hormonal/video/5472791/#

Quan neix una nena, moltes famílies de gran part del món se senten deshonrades i se senten inmerses en un problema. El cos de la dona l’hem cedit als homes i els cànons de bellesa els marquen els gustos dels homes. No podem fer determinades olors, ni tenir depenent de quines formes. I les models que s’admiren estan molt més primes que la majoria de dones. Són cànons de bellesa que passen per damunt del que una dona és en essència.

Moltes dones aguanten comportaments abusius dels marits perquè pensen que és la seva obligació com a esposes. Fins fa ben poc, la dona espanyola estudiava per ser una bona esposa. Després, si volia treballar necessitava el consentiment del pare. Això li va passar a la meva mare. Es parla d’igualtat però encara queda molt lluny. La mateixa feina está més ben pagada per homes que per dones i està estipulat que quan es lliga l’home és millor que convidi la dona.

I és una llàstima que dones com Angelina Jolie, un referent en la cultura occidental, decideixi extirpar-se els ovaris per evitar un càncer d’ovaris. Per més antecedents que tingui, hauria d’esperar a que realment estigués malalta o, simplement, pensar que no caurà malalta i que potser ella mai té càncer. Aquesta possibilitat també existeix.

Sigui com sigui, aquest post és per reivindicar la dona, la seva essència i feminitat segons els seus propis interessos i el seu propi benefici. També és una reivindicació de la feminitat i de la regla. És una invitació també a que totes les dones del món acceptin el seu cos tal i com és, perquè és perfecte tal i com és i perquè no cal estar primes per sentir-se guapes. És una incitació a que les dones es facin seu el cos i l’escoltin, perquè ell és el més sabi.

 

Un comentario en “Ser dona en una societat patriarcal

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s