No hi ha colors, hi ha llum

Fa uns dies, tan sols es parlava del color d’un vestit. Era trending topic a les xarxes socials, però va tenir tant d’èxit que va saltar als mitjans de comunicació, als sobretaules i a les reunions d’amics de dissabte. I al final el món en general va embogir.

1654351_875695402486754_1286237807269032635_n

L’objectiu d’aquest post no és evaluar perquè triomfen les tonteries o les notícies absurdes. Lobjectiu és posar una lupa al fascinant món dels colors. I és apassionant perquè els colors en realitat són subjectius i cadaun els percep a la seva manera. Depèn de la llum, dels nostres ulls i de la nostra subjectivitat. L’expert en el tema de la subjectivitat va ser Goethe, un erudit alemany que va fer un exhaustiu estudi sobre la psicologia dels colors.

Percebem color quan hi ha llum (a la nit no hi ha colors), així que el color i la llum estan íntimament lligats. La llum està constituïda per ones electromagnètiques que es propaguen a 300.000 quilòmetres per segon. Els nostres ulls reaccionen a aquestes ones magnètiques i hem posat noms a les diferents longituds.

Quan veiem un jersei blau és perquè el nostre ull percep una longitud d’ona que hem anomenat blava i si justament és percebuda pel nostres ull és perquè l’objecte en sí ha rebotat aquesta longitud d’ona. Per tant, un jersei blau serà d’altres colors, però no blau. Això explica l’èxit del vestit: és negre i blau o blanc i daurat?

Els sentits ens enganyen i la realitat no és com pensem que és. De fet, hi ha científics que diuen que tan sols veiem el que sabem que existeix. Diuen que els indígenes d’Amèrica van detectar unes onades sospitoses al mar que no sabien d’on venien i el chamán de la tribu es passava hores escodrinyant l’horitzó sense veure els vaixells de Colón. Fins al cap d’uns dies, que va veure que els vaixells s’acostaven a la cosa i aleshores ho va dir a la resta de la tribu, els quals, al creure fermament en el seu guia, van veure també les carabines. Per això també quan algú ens parla, per exemple, d’un poble remot (o de qualsevol altra aspecte) que desconeixíem i no sabíem que existia i els dies següents només fem que veure informació sobre això. Fa pensar.

També, val a dir que la percepció dels colors depèn de factors pràctics i de l’entorn. Per això, els esquimals disposen de 13 noms per al blanc. Normal, perquè al seu entorn tot és blanc. Però més enllà de tot això, també hi ha qui fa màrqueting amb els colors. Em refereixo a Pantones, que cada any adjudica un color de l’any. Aquest 2015 el premiat és el Marsala:

da3c8c7e6ddd69798df250baf25d9ea0 9014ccc79f3510a0f90591b284f9878b

 

I per resumir aquest món de llum, vull afegir que la realitat seria una mentida si fos en blanc i negre i que tenim molta sort de comptar amb els colors per expressar-nos, per banyar-nos-hi, per gaudir-ne, per créixer, per meravellar-nos. Encara que els veiem diferents, el que és bell sermpe ho serà. I que no hi ha cap llum més meravellosa que la de la primavera 🙂IMAG1502

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s