En quin moment el menjar va deixar de tenir gust de menjar

Després d’un viatge fugaç a Fes, una ciutat del nord del Marroc, he extret dues conclusions. La primera l’expressaré en forma de metàfora: si Fes és un canapè, la Índia és el plat fort. Aquí ho deixo, doneu-hi les voltes que volgueu.

I la segona conclusió, és que el menjar que nosaltres comprem a les boniques cadenes de supermercats que abunden a Occident, a les fruiteries i verduleries, a las cansaladeries… a qualsevol lloc ja no té gust de menjar. Les nostres papil·les gustatives s’han acostumat a aquesta pobresa de sabors i ja ens sentim satisfets amb el que comprem i cuinem. Però tan sols cal anar al Marroc per redescobrir la inmensa quantitat de gustos que ens perdem. És alarmant.

Senyores i senyors, el menjar ja no té gust de menjar. A Fes vaig gaudir com feia molt de temps que no ho feia al tastar aliments tant simples com les anous i els dàtils, les panses, les ametlles, les avellanes. No estic parlant de plats culinaris elaboradíssims com els de la cuina moderna de Ferran Adrià o Ruscalleda. No, estic parlant de sabors de tota la vida. Els advocats eren una explosió d’alegria dins la boca, la seva textura suau i dolça es desfeia sobre la llengua i seduïa el paladar.

Els tomàquets eren refrescants com la brisa marina i tot i ser àcids, mantenien un toc de dolçura. El formatge artesà era intensíssim i pa de pita es notava que s’havia cogut en forn de llenya. El plàtan, la poma, la mandarina, els tomàquets…. tot era deliciós. La menta feia una olor que impregnava l’habitació i les espècies abundaven per arreu: coriandre, cúrcuma, curri picant, barreja de curris, julivert i un llarg etcètera. Vaig gaudir de valent, va ser com una festa pel sentit del gust.

Em vaig enamorar de la Pastille, un plat a base de pollastre i ametlles que representa a la perfecció un país amb una cultura gastronòmica per a llepar-se’n els dits. En aquest link trobareu una recepta per si sou llaminers i la voleu provar 🙂

 

ff1e85a15aa6b1c050de5b45d0758b04

 

Un dels altres exquisits plats és el tajine (pot ser vegetarià o no), que es cuina amb una olla de ceràmica directament sobre les brases. Des del meu punt de vista és aquest modus operandis el que assegura l’èxit gustatiu. Es cuina com abans, sense additius i amb ingredients ntaurals.

5fd9caf134a2c6e52a320adf0baf704a

 

Perquè el menjar no té gust de menjar: 

1. Perquè hi ha poca fruita que maduri als arbres. Es cull verda i es deixa madurar en neveres i capses. És habitual anar al supermercat i trobem la majoria de fruita i verdura és verda.

2. Perquè molts productes provenen d’hivernacles i d’altres països. Hi ha poca fruita del temps.

3. Perquè la terra està sobreexplotada i no es deixa prou temps de descans per a què els nutrients reapareguin. Com que necessitem veure els supermercats sempre plens se sobreprodueix i després es tira tones i tones de menjar. Això altera el ritme natural de la terra.

4. Perquè molts aliments es passen per un tractament de radiologia, així s’asseguren que es malmetin. Però, a quin cost?

5. Pels transgènics. L’ús repetitiu de transgènics ens allunya de la naturalesa, la qual ja és prou sàbia. Així ho van demostrar fa poc uns productors de la Índia, els quals van obtenir collites rècord escollint els mateixos les llavors més sabroses, ràpides i gustoses. Sense transgènics.

Les estanteries de les botigues són sempre plenes d’aliments de tots tipus, d’aspecte immaculat i apetitós que ens sedueix la vista. Ara, el gust ja no és decisiu en el moment in situ de la venda, així que no es té tant en compte. Des del meu punt de vista, tan sols per aquest motiu val la pena anar a Fes o, en el seu defecte, comprar cistelles ecològiques.

El menjar és vida. Val la pena cuidar-se.

2 comentarios en “En quin moment el menjar va deixar de tenir gust de menjar

  1. Marc Figuerola Delgado dijo:

    Per això recomano que compris a Socium.cat, una plataforma de productors on el menjar sí que té gust a menjar 🙂

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s